استانبول شهری زیبا که در منطقه اوراسیا (قاره اروپا و قاره آسیا) واقع شده است. پیشینه نام استانبول برگرفته از قسطنطنیه به معنای شهرکنستانتین می باشد. در سال ١٧٧۰ میلادی سلطان مصطفی سوم عثمانی دستور داد تا روی تمامی سکه های شهر، نام اسلامبول ضرب شود و همین امر سبب شد بر سر زبان ها جاری شود. در سال ١٩٣۰ پس از تصویب شدن جمهوری ترکیه، اداره پست ترکیه نام استانبول را برای آن برگزید.
استانبول به عنوان شهری توریستی که جنبه های اقتصادی بالایی از دیگر شهر های ترکیه دارد، نام برده می شود. همچنین این که در سال ٢۰١٨ به عنوان پرجمعیت ترین شهر در ترکیه شناخته شده است. آمار تقریبی جمعیت آن به ١۵،۰۶٧،٧٢۴ می رسد. مساحت استانبول ١۵٣٩ متر مکعب می باشد.
استانبول به دلیل زیبایی های بی نظیر و مکان های تفریحی زیادی که دارد به عنوان یکی از شهرهای توریستی و دیدنی جهان شهرت یافته و سالانه گردشگران تور استانبول بی شماری از سرتا سر دنیا برای دیدن این شهر به ترکیه می آیند. همین امر سبب پدید آمدن هتل های استانبول شده تا مکانی برای اسکان گردشگران فراهم شود.
استانبول دومین کلان شهر در خاورمیانه است و بزرگ ترین شهر در اروپا می باشد. شهر کنستانتین به دلیل گردشگران بسیاری که دارد سومین شهر توریستی جهان نیز می باشد. علاوه بر آن وجود ساختمان ها و معماری های خاص مکان های دیدنی پایتخت فرهنگ اروپا را به رخ می کشد. دریای سیاه، دریای مرمره و تنگه بسفر در همجواری شهر هزار مسجد هستند. عنوان های هر بخش برای راحتی شما ذیل مطلب ذکر شده است.
تاریخ استانبول به چه زمانی بر می گردد؟
شهر استانبول یا همان کنستانتین در سال ۶۶٧ قبل از میلاد توسط یونانی ها بنا شد. یونانی ها به دلیل افتخار پادشاهی، نام این شهر را بیزانتیوم گذاشتند. چندی بعد، جنگ هایی بین امپراتوری ایران در دوره هخامنشی، داریوش بزرگ و امپراتوری یونانیان در گِرفت که نتیجه این جنگ ها پیروزی ایران بود.
بیزانس یا همان استانبول تا سال ١٩۶ میلادی تحت سلطه ایرانی ها بود اما بعد ها توسط رومی ها ایران مغلوب شد و این شهر به دست رومیان افتاد. در سال ٣٣۰ میلادی سوق الجیشی رومی، شهر بیزانتیوم را به عنوان پایتخت روم شرقی انتخاب کرد و نام آن را روم جدید گذاشت. پس از مرگ سوق الجیشی این شهر قسطنطنیه نامیده شد.
در سال ١۴۵٣ میلادی سلطان محمد دوم فاتح، قسطنطنیه را فتح کرد و رومیان را شکست داد. شلیک توپی که سبب شد دیواره های قسطنطنیه را تخریب کند حفره بزرگی را ایجاد کرد که همین امر سبب شد به داخل شهر آمده و رومیان را قتل عام کند. بعد ها این حفره به توپکاپی معروف شد. سلطان محمد فاتح این شهر را به عنوان پایتخت سوم امپراتوری عثمانی برگزید.
سلطان محمد فاتح در دوره سلطنت خود به سنان آغا معمار معروف آن دوره دستور داد تا مسجد سلطان احمد، کاخ توپکاپی، بازار استانبول، مدارس، حمام ها و بناهای مهم دیگری را با سبک معماری خاص اسلامی و عثمانی بسازد. سال ها بعد در سال ١٩٢٣ هنگام تشکیل جمهوری کشور ترکیه، پایتخت از استانبول به آنکارا تعویض گردید. اما شهر استانبول موقعیت تجاری خود را از دست نداد و هنوز که هنوز بزرگ ترین شهر ترکیه است.
موقعیتی که شهر استانبول در آن قرار دارد نزدیک گسل آناتولی شمالی می باشد که در طی سال ها، زلزله های شدیدی موجب تخریب بناهای تاریخی این شهر شد. این زلزله ها سبب شده تا نزدیک چندین هزار نفر جان و مال خود را از دست داده و آواره شوند. همانطور که ذکر شد این شهر در دوقاره آسیا و اروپا قرار دارد که سبب خاص بودن آن شده است.
استانبول از لحاظ موقعیت جغرافیایی به وسیله تنگه بسفر به دو قسمت اروپایی و آسیایی تبدیل می شود. این شهر از قسمت شمالی به دریای سیاه و از جنوب غربی به تنگه بسفر و سپس به دریای مدیترانه می رسد. این دو قسمت شهر به وسیله یک پل بزرگ به هم متصل می شوند که بیش از ١۵ میلیون شهروند در آن زندگی می کنند.
۶۵ درصد شهروندان استانبول در قسمت اروپایی و ٣۵ درصد مردم در قسمت آسیایی زندگی می کنند. یکی از مهم ترین نکته هایی که درباره استانبول وجود دارد، افزایش جمعیت ۵ برابری آن می باشد که در نوع خود بی نظیر است. در ادامه با آب و هوا و اقتصاد این شهر دیدنی و جذاب آشنا خواهید شد.
آب وهوای استانبول ۶ ماه اول مرطوب، ۶ ماه دوم سرد و خشک
آب و هوای استانبول در ۶ ماه اول سال (فصل های بهار و تابستان) مرطوب است. در این برهه زمانی تنها می توان شب ها به خیابان های شهر هزار مسجد آمد و مکان های دیدنی را مشاهده کرد. اما در پاییز و زمستان این اتفاق بر عکس بوده و هوا بسیار سرد است و برف و بارندگی به وفور از آسمان می ریزد.
فصل پاییز و زمستان پیشنهاد ما به شما برای سفر به استانبول نیست، چرا که ممکن است در گیر بارندگی های زیاد و سنگین شوید. به همین علت امکان بازدید از مکان های تفریحی و دریا بسیار کم خواهد بود. اما در فصل بهار و تابستان هوا همیشه عالی بوده و آنقدر گرم نخواهد بود که گرمازده شوید.
به طور متوسط بیشترین درجه حرارت در طول ماه های مختلف زمستان بین ۷ درجه تا ۹ درجه سلسیوس است. بارش برف در استانبول برای یک یا دو هفته در طول فصل زمستان عادی است؛ اما یکی از این بارشها میتواند سنگین باشد. غالباً این بارش در بین ماه های دسامبر و مارس رخ میدهد.
دین و مذهب اولیه در شهر استانبول مسیحیت بوده که به دلیل پادشاهی کنستانین امری طبیعی است
بعد فتح ترکیه توسط عثمانی ها در اوایل قرن یازدهم میلادی اکثریت مردم این کشور به دین اسلام پناه بردند. چراکه حاکمان عثمانی دین اسلام را به عنوان دین اصلی و قانون این کشور مطرح کردند
اکثر مردم کشور ترکیه و استانبول اهل سنت هستند و ١۵ درصد مردم این کشور خصوصا کّرد های شرقی از مذهب شافعی پیروی می کنند. ٧.۵ میلیون جمعیت ترکیه از علویان هستند که یک سوم این جمعیت در شهر استانبول زندگی می کنند. جمعیت کمی هم به دین لائیک معتقد هستند.
زبان رسمی مردم کشور ترکیه و شهر استانبول، ترکی می باشد. این زبان جزء با قدمت ترین زبان های جهان محسوب می شود. زبان ترکی برگرفته از گروه اورال – آلتانی می باشد. در برخی نقاط مثل جنوب شرقی اروپا، منطقه هایی در خاورمیانه، شمال غربی ایران و ... به زبان شیرین ترکی مسلط هستند. اما زیر شاخه هایی از زبان ترکی وجود دارد که این مناطق با این زبان ها صحبت می کنند. این زبان ها شامل: ترکی ترکمنی، ترکی آذربایجانی، ترکی اویغوری، ترکی قرغیزی، ترکی اوغوز و ... می شود.
زبان ترکی مردم شهر قسطنطنیه و کشور ترکیه؛ ریشه از زبان ترکی اوغوز دارد که در قرن یازدهم توسط سلجوقیان وارد زبان آناتولی شد. تا کنون برخی از لغات عربی و فارسی نیز به زبان ترکی اضافه شده اند. پس از جمهوری ترکیه الفبای ترکی دوباره تغییر یافت. برخی از لغات لاتین بعدا به آن ضافه گردید.کلمات و لغات ترکی از سال ١٩٢٨ به صورت فونتیک نوشته و خوانده می شود.
منبع : استانبول یار.
شما به این مطلب چه امتیازی میدهید؟